Fjederben

Benene er med gevindjustering, og 60 mm. fjedre, som er målt ved op-og-stå-og-måle-metoden, til at være omkring 300-320 pund/tomme, hvilket må siges at være glimrende.

Benene er specielt egnede til rally, da stempelstangen er ikke mindre end 40-45 mm. tyk, mod standard ca. 14 mm. Standard holder da heller ikke – vi bukkede stangen på en standard Gabriel gasdæmper til det første løb. Ikke så heldigt når det begynder at gå stærkt.

Benene manglede den øvre fjederskål, samt tårnlejer.

Tårnlejerne er beslag med kugleled, og tårnstiverbeslaget er svejset fast i tårnet for yderligere forstærkning.
Selve kugleleddet og dets hus er monteret på en 3 mm. jernplade med aflange huller så der kan justeres – og det er fastgjort med 4 stk. M10 bolte pr. side. Det har resultereret i en stærkere konstruktion, der samtidig er justerbar.

Kugleleddet i tårnlejerne er ca. 20 mm. i indvendig diameter, og det passer ikke med fjederbenene der er ca. 15 mm., så der skulle bruges en bøsning. De er lavet på drejebænken, og er i to dele for sammenspænding.

Beslagene til at bolte fjederbenene på spindlen passede ikke, da benene oprindeligt har sidder på en Corsa. Boltafstanden var ganske enkelt forkert.
Det er løst ved at de gamle beslag er skåret af – herefter blev der fremstillet en svejselære for at sikre at begge ben blev ens.
Ved hjælp af læren blev beslag af 5 mm. rustfrit stål svejst på benene i små etaper (for at undgå skader fra varmen blev der skiftet svejsested ofte, og der blev kølet meget med vand og trykluft).
Beslagene blev først holdt fast til læren med 10 mm. bolte – da alt var svejst færdigt, blev hullerne flugtboret til de nødvendige 12 mm.
Beslagene er lavet med ca. 4 mm. off-set mellem hullerne – det giver ca. 2-2,5 grader negativ camber.

Inderskærmene er blevet renset af for rustbeskyttelse, samlingerne er krattet ud (syl og gasbrænder), banket til, og sømsvejst ca. 2,5 cm. af gangen, med ca. 2 cm. mellemrum.
Herefter er det kittet, grundet og malet.
Alene afrensningen tager over 2 timer pr. inderskærm – og det sviner! Læg dertil svejsning, kitning og maling – og så er det lidt af projekt. Ideelt set skal hele karossen have den behandling, men jeg har ikke lige lyst, tid og mulighed for at lave sådan en adskillelse pt.

Bagenden er monteret med højde- og hårdhedsjusterbare støddæmpere af mærket GAZ med 60 mm. progressive fjedre i hårdhed 225-110 pund/tomme.
De er købt til bilen, så der er ikke lavet nogen modifikationer for at få det til at passe.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>